Cum arăta lumea în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918. Asemănări cu pandemia de coronavirus de azi

Acum un secol, în 1918, imediat după Primul Război Mondial, peste 50 de milioane de oameni au fost infectați cu virusul așa numitei „gripe spaniole”. Pandemia a durat din ianuarie 1918 până în decembrie 1920.

În ciuda faptului că a fost numită „gripă spaniolă”, a pornit în Franța, după război, și se spunea că ar fi fost adusă de soldații americani în Europa.

Tabăra Etaples (foto din 1915) a fost un loc de rotație constantă a soldaților obosiți de război și era localizată alături de ferme pline de rațe, gâște și porci. Celulele porcine au similitudini atât cu păsările, cât și cu celulele umane, iar animalele sunt cunoscute ca intermediari capabili să transmită noi influențe virale de la păsări la oameni.

Pancartă „anti-scuipat” într-o curte a Marinei SUA din 1918. Pe măsură ce virusul a început să se răspândească, a fost supranumit „gripa spaniolă” din singurul motiv că majoritatea țărilor europene au cenzurat fluxul de informații în presă, în timpul războiului. Întrucât Spania era neutră, iar media era liberă la acea vreme, primele rapoarte despre boala letală au apărut acolo.

Un mormânt pentru victimele americane ale virusului în Franța.
Odată cu mișcările în masă ale oamenilor implicați în război, virusul s-a răspândit rapid în aproape toate colțurile lumii și a infectat o treime din populația vremii

Un memorial maori pentru victimele virusului din Noua Zeelandă
Din Noua Zeelandă, boala s-a răspândit în Samoa,o insulă din Pacific, unde a ucis 22% din întreaga populație, de 38.000, în decurs de două luni. În Iran, se estimează că până la 2,4 milioane – care ar fi fost mai mult de 20 la sută din populația țării – au murit. Aproximativ 300.000 de oameni au fost uciși de pandemie în Brazilia, inclusiv președintele ales al țării.

Virusul ar fi ucis 25 milioane în primele 25 de săptămâni de pandemie. În India au murit 17 milioane de persoane, aproximativ 5% din populația din acea epocă, atingând o rată a mortalității de 20% în unele zone.

În SUA, aproape 28% din populație a suferit gripa și 500-675 de mii au murit. În Marea Britanie au murit 200.000; în Franța peste 400.000. Spania a fost una dintre țările cele mai afectate, cu 8 milioane de infectați și aproximativ 300.000 morți.