Indolența ucide. Cum explică Vasile Cepoi, șeful Autorității care a dat calificativ mai mare Spitalului din Suceava decât Spitalului Militar Central

Dincolo de complicitățile locale, statul român are partea lui de participare la ce  se întâmplă la Suceava. În 2019, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate i-a oferit o notă imensă Spitalului Județean condus de Rîmbu.

În scurt timp, Spitalul Județean Suceava a reușit să treacă de de la un spital de tip categoria V, ”competență scăzută”, la unul de tip II, ”competență ridicată”, nivelul maxim acordat unui spital din România.

În România, spitalele sunt ”licențiate” de o instituție care se numește Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

În Raportul pe anul trecut al ANMCS apare doar punctajul final al fiecărui spital, nu și punctajul oferit pe fiecare criteriu pe care unitatea medicală trebuie să-l îndeplinească.  

Punctajul obținut de Spitalul Județean din Suceava în 2019 a fost de 98 de puncte și îl depășește cu mult pe cel al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ” Dr. Carol Davila”- care a primit și el acreditare de tip II cu recomandări, dar cu un punctaj total de 81,98.

Istoria unui succes 

În anul 2009 Spitalul Județean Suceava Sfântul Ioan cel nou era trecut pe lista neagră: condițiile din unitatea medicală lasă de dorit: pacienții stau înghesuiți în saloane și există probleme uriaşe în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente, nu se găsesc adrenalină, spirt, sau leucoplast.  

În anul 2012, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate  a început primul ciclu de acreditare a spitalelor din țară.

Acreditarea se făcea doar în baza verificării hârtiilor – Suceava: 98 de puncte

”Primul ciclu de acreditare a fost un ciclu de învățare. Toate spitalele au fost acreditate cu un punctaj mare pentru că verificarea se făcea pe documente, nu pe ce se făcea practic”, a explicat Vasile Cepoi, președintele ANMCS, pentru Libertatea.

Vasile Cepoi, președintele Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (Foto: Hepta)

În 2012, Spitalul de Urgență din Suceava primește acreditarea cu 98 de puncte.

2017: ANMCS nu mai verifică doar hârtii

 Acreditarea unui spital este valabilă 5 ani, astfel că în 2017 ANMCS a început din nou controalele la spitalele din țară, însă cu noi reguli mult mai stricte de acordare a punctajelor, spune instituția. 

<strong>De această dată se verifică: m</strong><strong>anagementul strategic al organizației, managementul ope­rațional al informațiilor, gestionarea datelor pacientului, protocoale, circuite, protecția la infecții</strong>

”În ciclul 2, cu ediția a doua a standardelor, lucrurile sunt mult mai serioase, mai rigide. Acum, noi ne uităm daca ai hârtii, poți să le ai, dar dacă nu se dovedește că faci ce scrie pe hârtia aia, degeaba ai, proceduri și protocoale pe care nu le aplici”, explică Vasile Cepoi pentru Libertatea.

Spitalul Județean din Suceava pică testul în 2017

În anul 2017, Spitalul Județean din Suceava obține  86,96 de puncte și intră în categoria spitalelor de nivel V pentru că nu ia punctajul minim la unul dintre criterii. După acest calificativ, conducerea spitalului a avut la dispoziție șase luni să se înscrie la o nouă procedură de acreditare, iar potrivit ANMCS unitatea medicală a avut un ultimatum de cel mult 12 luni ca să-și rezolve problemele.

Când ”spitalul corigent” devine spitalul fruntaș al țării

În 2018, la Spitalul Județean de Urgență din Suceava vine o echipă ANMCS pentru un nou control. 

Și surpriză: unitatea medicală obține un punctaj total de 96,35. Atât autoritățile locale și cât conducerea spitalului anunță cu mare fast și notele primite pe fiecare criteriu în parte, după cum urmează:

Managementul infecțiilor nosocomiale cu un total de 98,95 puncte;Managementul mediului de îngrijire cu 98,09 puncte;Managementul strategic al organizației cu 98,44 de puncte;Managementul calității serviciilor cu 96,11 puncte;Prevenirea și gestiunea riscurilor cu 94,34 puncte;Gestionarea datelor pacientului a obținut un total de 96,52 puncte;

<strong>”Ca un spital să treacă în categoria II-a trebuie să obțină la fiecare dintre cele 28 de recomandări un procentaj de cel puțin 51%”</strong>

Vasile Cepoi a explicat și cum a fost posibilă trecerea spitalului de la nivelul V la nivelul II.

<strong>”La Suceava au reușit asta în doar câteva luni. Ei au avut un punctaj mare de la început, au avut problemă la un singur standard, l-au îndeplinit, noi am verificat și ei au trecut clasa” Vasile Cepoi, șeful </strong>ANMCS

Auditorii se aleg prin tragere la sorți

”Auditarea se face pe toate activitatea spitalului, dureză 3 luni. Este o perioada de analiză a documentelor, a calității, a modului de organizare a spitalului. Într-o săptămână, 7-8 oameni au verificat activitatea din spital și pe baza rezultatelor s-a făcut acel punctaj. Auditorii sunt medici, asistenți, farmaciști și economiști care urmează un curs de pregătire în domeniu. Ei intră în echipă prin tragere la sorți. Sunt independenti pentru a fi obiectivi și a nu fi influențați de factori externi.”

Transparența în acordarea punctajelor e opacă

În data de 07.02.2019, când era fixată perioda de încadrare în categoria de acreditare, Spitalul Suceava a obținut un punctaj total de 90,07, după cum reiese din datele făcute publice de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

Însă în raportul final nu sunt trecute și punctajele pe fiecare criteriu în parte.

<strong>”Se postează doar punctajul final, nu pe fiecare criteriu, e confidențial prin lege, e proprietatea spitalului și nu avem voie să le dăm”, a mai spus Cepoi.</strong>

Punctajul obținut de Spitalul Județean din Suceava îl depășește cu mult pe cel al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ” Dr. Carol Davila”- care a primit acreditare de tip II cu recomandări, dar cu un punctaj total de 81,98, potrivit raportului publicat de ANMCS.

De asemenea, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof Dr. Matei Balș”- a primit acreditare de tip II cu recomandări, cu un punctaj de 93,01.

Și Med Life SA din București a primit acreditare de tip II cu recomandări, cu un punctaj de 82,67. La rândul său, Spitalul de Urgență Doctor Ion Jianu din Argeș- a primit acreditare de tip II cu recomandări, un punctaj de 78,6

<strong>Media punctajelor totale obținute de cele  105 spitale din România verificate de ANMCS din anul 2019 este de 72,35%.  Suceava are o notă cu 30% mai bună.</strong>

Libertatea a solicitat Autorității numele specialiștilor din echipă care au acreditat la acest nivel Spitalul din Suceava și va face toate demersurile legale și jurnalistice pentru a le face publice.