Universul digital cât o căpșună: 7 lucruri pe care nu le știai despre internet

Este uimitor cât de mult a evoluat viața noastră în ultimele decenii, iar internetul este una dintre invențiile care au făcut posibil acest progres rapid. Dar, deși o folosim zilnic, această rețea globală are o sumedenie de dedesubturi încă neexplorate de marele public. În acest articol îți prezentăm câteva curiozități despre internet și scurta sa istorie.

1

Internetul cântărește cât o căpșună

Curiozitati despre internet - capsuna
Foto: OS News

Deși este imposibil de calculat cu exactitate „masa” în continuă creștere a tuturor datelor care circulă pe internet (pentru că sunt entități imateriale), potrivit unei estimări matematice a fizicianului Russel Seitz, internetul are aproximativ 50 de grame, cam cât o căpșună mai mare.Desigur, acest calcul ia în considerare doar miliardele de miliarde de electroni care se deplasează prin cabluri, servere, dispozitive și alte canale care permit utilizarea internetului, și nu are nimic de-a face cu infrastructura în sine.

2

Există mai multe cabluri decât crezi

Cablu de telecomunicatii
Așa arată un cablu de telecomunicații subacvatic. Foto: Pinterest

Deoarece suntem atât de obișnuiți să ne conectăm dispozitivele la internet fără a mai utiliza fire, putem face greșeala de a ne gândi la internet ca la niște date ce „plutesc” în spațiu.

În realitate, însă, furnizorii de internet au montat milioane de kilometri de cabluri – pe uscat și în oceane – pentru a permite conexiunea pe care o avem astăzi.Întregul proces a durat zeci de ani, iar fără aceste cabluri internetul nu poate exista la nivel global. Dacă ești curios cum arată rețeaua globală de cabluri subacvatice de telecomunicații, iată o hartă interesantă.

3

Peste jumătate din populația globului are acces la internet

Curiozitati despre internet - acces
Foto: Fair Planet

Conform cifrelor din ianuarie 2020, 4.54 miliarde din cei 7.9 miliarde de oameni de pe Terra folosesc internetul. Acest număr a crescut cu aproape 9% doar în ultimul an.

Peste jumătate dintre acești utilizatori noi sunt din țările asiatice, precum India, China și Indonezia. Rata de penetrare globală a internetului este de 59%, pe primul loc aflându-se nordul Europei, unde 95% din populație are acces la internet.

La capătul opus se află Coreea de Nord, care ocupă ultimul loc la nivel mondial.4

300 de ore de conținut video pe minut

YouTube
Foto: The Telegraph

YouTube este de departe cea mai populară platformă video și al doilea cel mai popular motor de căutare, după Google. În fiecare minut, pe YouTube sunt încărcate 300 de ore de conținut video nou, iar utilizatorul mediu urmărește aproximativ 40 de minute în fiecare zi.

Interesant este că cele mai populare tipuri de videoclipuri de pe această platformă continuă să fie cele muzicale, precum și cele cu animale și desenele animate.

5

Ce legătură există între Google și masajul la spate?

Page si Brin
Larry Page si Serghei Brin. Foto: New York Post

Iată una dintre cele mai neașteptate curiozități despre internet. În august 1996, Larry Page și Serghei Brin, au lansat prima versiune a motorului de căutare Google pe site-ul web al Universității Stanford.

Azi, puțină lume mai știe că, la început, motorul de căutare se numea „Backrub” („masaj la spate”).Neobișnuitul nume a fost schimbat un an mai târziu în „Google”, o denumire derivată din cuvântul artificial „googol”, folosit de matematicienii anglo-saxoni pentru a desemna cifra „1” urmată de 100 de zerouri.

6

Ideea de Internet este mai veche decât crezi

Curiozitati despre internet - Tesla
Nikola Tesla a fost printre primii savanți care și-au imaginat comunicațiile wireless. Foto: Atlas Obscura

Internetul este rezultatul mai multor secole de gândire și realizări științifice. Ideea unei rețele globale de comunicații a apărut pentru prima dată imediat după descoperirea energiei electrice, cu peste un secol în urmă.

Oameni de știință din întreaga lume, precum Nikola Tesla, Vannevar Bush și Paul Otlet, au prezis că vom putea, în cele din urmă, să exploatăm puterea electronilor pentru comunicare wireless.7

Cel mai rapid internet se găsește în Coreea de Sud

Coreea de Sud
Coreea de Sud are cel mai rapid internet din lume. Foto: New York Times

Iată și ultima informație despre lista noastră de curiozități despre internet. Deși internetul de mare viteză este disponibil la scară largă în multe state, viteza reală diferă de la o țară la alta.

Conform celor mai recente estimări, Coreea de Sud, Suedia, Norvegia și Japonia se pot lăuda cu cele mai rapide conexiuni la internet din lume.

Viteza medie în Coreea de Sud, liderul clasamentului, este de 26.7 Mbps. Aflată până recent pe locul cinci în lume, în iulie 2019 România a coborât 33 de locuri în topul țărilor cu cel mai rapid internet, aflându-se acum pe poziția 38.


Iată un mod ingenios în care un american a reușit să utilizeze internetul în favoarea sa: Un programator din SUA și-a externalizat pe ascuns locul de muncă în China, pentru 20% din salariu. Apoi, îți recomandăm să afli mai multe detalii despre 15 înșelătorii pe internet arhicunoscute, dar care încă mai fac victime.

Articolul „Universul digital cât o căpșună: 7 lucruri pe care nu le știai despre internet” a fost publicat prima dată pe Incredibilia.ro.